Houding tijdens de zwangerschap kan de foetus nadelig beïnvloeden

Houding tijdens de zwangerschap kan de foetus nadelig beïnvloeden

De manier waarop u zit, staat en uw lichaam gebruikt, kan tijdens de zwangerschap van invloed zijn op de positie van uw baby in de baarmoeder. Hoewel het tijdens de vroege zwangerschap niet echt een probleem is, kan het in de latere trimesters de positie van de baby beïnvloeden terwijl deze in het bekken beweegt, voorafgaand aan het begin van de bevalling. Dus wanneer een aanstaande moeder regelmatig in een slungelige houding zit met haar bekken naar achteren gerold, kan dit de baby aanmoedigen om het bekken in een achterste positie op de rug te betreden. Dit wordt de occipito-posterior (OP) positie genoemd. Laten we het belang van houding tijdens de zwangerschap weten.

Wat betekent occipito-posterieure (OP) positie?

Het betekent dat de baby met het hoofd naar beneden is gericht, maar dat het gezicht naar de buik van de moeder is gericht in plaats van naar achteren. In deze positie is de ruggengraat van de baby gestrekt, niet gekruld. De bovenkant van het hoofd komt of probeert als eerste het bekken binnen te gaan. Een achterste hoofdomtrek is groter dan de voorste hoofdomtrek.

Bovendien is de kans groter dat het hoofdje van de baby klem komt te zitten tegen het schaambeen. Dit leidt tot een langere en pijnlijke bevalling omdat er druk wordt uitgeoefend op de wervelkolom en het heiligbeen.

zwangerschap
Tijdens de zwangerschap moet je voor jezelf zorgen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Om al deze problemen te voorkomen, moet u tijdens de zwangerschap de juiste houding aanhouden, omdat er dan een maximale hoeveelheid ruimte in de baarmoeder beschikbaar is, zodat de baby zelf in de juiste positie kan draaien.

Lees ook: Blootstelling aan licht op de buik van de moeder kan belangrijk zijn voor de foetus: Studie

Richtlijnen voor het behouden van een goede houding tijdens de zwangerschap

Tijdens het zitten:

 1. Zorg ervoor dat uw schouders naar achteren en neutraal zijn wanneer u gaat zitten. Doe dit terwijl je je rug recht houdt. Je moet je billen samenknijpen met de rugleuning van de stoel.
 2. Plaats beide voeten gelijkmatig op de vloer. De uitlijning van uw heupen en knieën moet een hoek van 90 graden vormen terwijl uw bekken licht naar voren leunt.
 3. Je oren moeten in lijn zijn met je schouders en heupen. Stel je een rechte lijn voor die loopt van de oren, schouders, ellebogen en heupen. Dit wordt als een neutrale houding beschouwd.
 4. Ga op een stevige en comfortabele ergonomische bureaustoel zitten, bij voorkeur met een goede lendensteun en een goede rugspanning. Dit ondersteunt uw lichaamsgewicht en geeft u meer comfort.
 5. Neem regelmatig een pauze als u lang zit. Het is belangrijk om op te staan ​​en te bewegen. Vergeet niet om elke 30 minuten dat u werkt een paar minuten te wandelen of eenvoudige rekoefeningen te doen.
 6. Pas de hoogte van uw bureaustoel aan om ervoor te zorgen dat u op gelijke hoogte met uw bureau staat. Ga dicht bij uw tafel zitten om een ​​neutrale positie van uw nek, schouders, armen en ellebogen te bereiken. Dit zal je helpen te ontspannen en minder vermoeid te raken.
 7. Het gebruik van een balansbal tijdens het laatste trimester van je zwangerschap kan wonderen voor je doen, als je er een koopt met de juiste lengte. Een balansbal kan helpen bij de juiste positionering van de baby en kan helpen bij het voorbereiden van uw bekken op de bevalling.

Tijdens staan:

 1. Ga rechtop staan ​​met je kin ter hoogte van de grond.
 2. Laat je schouders op natuurlijke wijze zakken. Als u rechtop staat met uw kin in de juiste positie, zullen uw schouders naar beneden zakken en op een natuurlijke manier worden uitgelijnd.
 3. Trek aan je kont. Je COG moet over je heupen zijn.
 4. Plaats uw voeten goed. Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar en verdeel je gewicht gelijkmatig over je voeten.
zwangerschapsposities
Blijf niet hangen, want het is belangrijk voor uw welzijn en de gezondheid van uw baby. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Om de anterieure positie van de baby te bevorderen, zijn deze posities nuttig tijdens de bevalling:

Knie tot borst, omdat het de zwaartekracht gebruikt om de juiste geboortepositie aan te moedigen

 1. Ga op je knieën op de grond of het bed liggen en laat je onderarmen op de grond rusten. Steek je kont in de lucht en stop je kin. Hierdoor kan het onderste deel van de baarmoeder uitzetten
 2. Voer alle posities twee keer per dag uit gedurende 5 tot 15 minuten. Probeer het op een lege maag
 3. Als je de babypositie kunt voelen, kun je de draaipositie mee doen. Terwijl u op één elleboog leunt, gebruikt u de andere hand om lichte opwaartse druk uit te oefenen op het achterste uiteinde van de baby, dat zich net boven het schaambeen bevindt.

Voorwaarts leunende inversie: vergelijkbaar met knie naar borst, maar extremer

 1. Begin in de knie-naar-borstpositie op je bed of bank plaats je handpalmen op de grond, stop je kin, dit helpt om je bekkenspieren te ontspannen
 2. Zorg ervoor dat u uw handen niet wegglijdt, zorg dat u tijdens de oefening steun krijgt van de therapeut voor uw schouder.
 3. Houd deze positie maximaal 30 seconden vast. Herhaal de oefening 3-4 keer per dag.

Een goede houding zorgt voor een goede gezondheid van een kind.

Leave a Reply

Your email address will not be published.