5 yogahoudingen voor kernversterking na bevalling van de C-sectie

5 yogahoudingen voor kernversterking na bevalling van de C-sectie

Zwangerschap is een mooie reis voor elke vrouw, maar weer op krachten komen na het ter wereld brengen van een kind is dat zeker niet. Bovendien? De kernkracht van het lichaam van nieuwe moeders, die zijn bevallen via een keizersnede, eist een enorme tol en het is een hele uitdaging om ervan te herstellen. Op zijn zachtst gezegd, de operatie belast niet alleen de bekkenbodem en buikspieren, maar vereist ook een langere herstelperiode om een ​​goede genezing te verzekeren en problemen zoals diastasis recti te voorkomen. Yoga kan echter zeer gunstig zijn voor nieuwe moeders en hun kernversterking op de langere termijn.

Belang van yoga na de bevalling

Ochtendmisselijkheid, pijn rond de taille, gewichtstoename tijdens de zwangerschap en angst zijn slechts enkele van de fysieke en mentale problemen die de meeste vrouwen ervaren na de bevalling. Daarom kan een uitgebalanceerd dieet, evenals een paar yoga-asana’s, altijd nuttig zijn bij het overwinnen van dergelijke problemen. Yoga verstevigt niet alleen het lichaam, maar kalmeert ook de geest, het lichaam en de ziel, waardoor het gemakkelijker wordt om met stress en angst om te gaan, en het herstel van de kernkracht.

c-sectie litteken management
C-sectie voor levering kan gepaard gaan met een reeks uitdagingen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wanneer is het veilig voor moeders om yoga te doen na een bevalling met een keizersnede?

Hoe snel de nieuwe moeder kan beginnen met yoga voor kernversterking hangt volledig af van de mate van haar conditie en de conditie van haar bevalling met een keizersnede.

Als de bevalling niet problematisch was, kunnen milde activiteiten zo snel mogelijk na de bevalling worden hervat, maar op advies van de arts. Om weer in vorm te komen, moet men na 3 maanden yoga beoefenen en tot die tijd moeten milde tot matige oefeningen voor het versterken van de rug en het bovenlichaam worden voortgezet.

Het is van cruciaal belang om het niveau van lichaamsbeweging te evalueren dat de nieuwe moeder aan het doen was voordat ze zwanger werd op het moment van hervatting van een oefening of yoga-routine na de bevalling van de C-sectie. Hoewel het normaal gesproken veilig is om terug te gaan naar activiteiten met een lage intensiteit, zoals wandelen, is het ideaal om bekkenbodemversterkende yogahoudingen te doen na zes tot acht weken postpartum. Hoewel de chirurgische incisie is genezen, slapen de meeste vrouwen ‘s nachts mogelijk niet en zijn ze overdag vermoeid, wat de yogatolerantie kan verminderen.

Lees ook: Als je een keizersnede hebt ondergaan, probeer dit dan om je pijn te verlichten

Yogahoudingen of technieken om de kernkracht terug te krijgen

Nieuwe moeders kunnen de volgende yoga doen voor het versterken van de kern na de bevalling van de C-sectie:

1. Chaturanga Dandasana of plankhouding

Een plank mag pas na 3 maanden worden gedaan om extra buikdruk te voorkomen en het optreden van diastase recti te voorkomen.

dandasana
Dandasana. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

2. Bhujangasana of cobra pose

Bhujangasana, of cobrahouding, is een achterover leunende yoga-asana die de ruggengraat, bilspieren, borst, buik, schouders en longen versterkt, en ook helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van stress. Deze asana is ook erg gunstig voor het verminderen van buikvet. Het verstevigt geleidelijk de spieren in de schouder, buik en borst, vermindert de stijfheid van de onderrug en versterkt ook de armen en schouders.

cobra pose
Cobra pose is gebruikelijk en heilzaam. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Trikonasana of driehoekige pose

Deze yogahouding is zeer gunstig voor zwangere vrouwen, omdat het niet alleen hun zwaartepunt verandert, maar ook de heupen verlengt en opent, wat kan helpen bij de bevalling. Het is ook een van de meest aanbevolen asana’s voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad, omdat het helpt bij het verminderen van buikvet en bij het verkleinen van de taille. Door de ruggengraat, hamstrings en kuiten tot hun grootste lengte te strekken, dient Trikonasana om het onderlichaam, de armen en de borst te versterken. Het helpt bij spijsverteringsproblemen en kalmeert stress en angst die veel vrouwen ervaren na de bevalling.

4. Naukasana/Navasana of boothouding

Naukasana verbetert de maagspieren terwijl het de bloedstroom en het suikergehalte onder controle houdt. Deze yogahouding is meestal zeer nuttig voor gewichtsverlies na een C-sectie. Het staat ook bekend om het genezen van verschillende spijsverteringsproblemen en het versterken van de buik. Als je een normaal schema hebt en niet veel tijd hebt om te sporten, doe dan naukasana om tegelijkertijd je buik- en dijspieren te verstevigen.

boot pose
Boothouding is geweldig voor de kern. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5. Pranayama

Pranayama is een eenvoudige ademhalingstechniek die helpt om buikvet te verminderen na een keizersnede door de juiste druk uit te oefenen op de buikstreek. Het is ook niet-toxisch en verbetert de concentratie, behalve dat het helpt bij het slapen en het verminderen van stress.

pranayama
Ademhalingsoefeningen zouden je helpen kalm te blijven. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Met deze simpele yoga asana’s en technieken zal iedere nieuwe moeder beter kunnen herstellen en de core versterken. Onthoud altijd dat het belangrijk is om pas met yoga te beginnen nadat uw arts toestemming heeft gegeven.

Een gelukkige moeder betekent een gelukkige baby, altijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.