4 vroege tekenen van nierstenen die u nooit mag negeren

4 vroege tekenen van nierstenen die u nooit mag negeren

Nierstenen kunnen u slapeloze nachten en ondraaglijke pijn bezorgen. De aandoening kan door veel factoren worden veroorzaakt, maar wat voor ons belangrijk is, is de vroege symptomen ervan te herkennen. Dit zal helpen om tijdige behandeling te krijgen en verlichting te bieden.

Health Shots sprak met dr. Atul Ingale, adviseur nefroloog en transplantatiearts, directeur van de afdeling Nefrologie, Fortis Hiranandani Ziekenhuis, Vashi, die ons alles vertelde over nierstenen en manieren om de ziekte in een vroeg stadium te herkennen.

Wat zijn nierstenen?

Dr. Ingale zegt: “Nierstenen worden ook nefroliet of nierstenen genoemd. Het zijn complexe verzamelingen van zout en mineralen die meestal bestaan ​​uit calcium of urinezuur. Ze vormen zich in de nier en kunnen zelfs naar andere delen van de urinewegen reizen. Een niersteen ontstaat wanneer er te veel mineralen in uw urine zijn opgehoopt. Wanneer mensen niet voldoende water drinken, wordt hun urine geconcentreerder met hogere niveaus van bepaalde mineralen. Wanneer deze mineralen meer verhoogd zijn, kunnen ze leiden tot een niersteen.”

nierziekte
U kunt uzelf redden van nierschade. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wie loopt het grootste risico op dit probleem?

Nierstenen komen ook vrij vaak voor bij mensen met diabetes of obesitas. Deze ziekte kan ook worden veroorzaakt door een genetische aandoening die cystinurie wordt genoemd. Kleine nierstenen veroorzaken over het algemeen geen symptomen, maar wanneer het de urineleider van de persoon bereikt (de buis waar de urine doorheen gaat om van de nier naar de blaas te gaan), kan het pijn en andere symptomen veroorzaken. Als de niersteen klein is, zal deze van de blaas naar de urethra lopen en het lichaam via uw urine verlaten. In de meeste gevallen gaan nierstenen vanzelf over binnen 31 tot 45 dagen. Als een steen gedurende deze periode niet is gepasseerd, is het essentieel om medische hulp in te roepen.

Wat zijn de symptomen van een niersteen?

Dr. Ingale zegt: “Als een persoon een kleine niersteen heeft, hebben ze mogelijk geen symptomen omdat de steen door de urinewegen gaat zonder problemen te veroorzaken. Maar als de niersteen significanter is, zullen ze waarschijnlijk enkele symptomen hebben.” De borden zullen het volgende bevatten:

1. Pijn in de rug, buik of zijkant

Nierstenen kunnen hevige pijn veroorzaken, en sommige mensen hebben het zelfs vergeleken met de pijn van steken. De pijn begint wanneer de steen in de nauwe urineleider terechtkomt, wat een verstopping veroorzaakt en druk in de nier opbouwt. De druk zorgt ervoor dat de zenuwvezels worden geactiveerd en pijnsignalen naar de hersenen sturen. Nierpijn kan vaak plotseling beginnen en in golven komen als de steen van locatie verandert. Terwijl grote stenen pijnlijker kunnen zijn, kunnen zelfs kleinere stenen pijnlijk zijn en verstopping veroorzaken.

2. Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen

“Nadat de steen het gedeelte tussen de urineleider en de blaas heeft bereikt, zal het ongemak veroorzaken tijdens het urineren. Deze aandoening wordt dysurie genoemd.
Als een persoon de symptomen van een niersteen niet herkent, kan deze gemakkelijk worden aangezien voor een urineweginfectie. Dus als de symptomen aanhouden, is het het beste om een ​​arts te raadplegen zodat deze een definitieve prognose kan geven”, voegt Dr. Ingale toe.

antibiotica en prikkelbare darmziekte
Pijn tijdens het plassen kan een vroeg teken zijn van nierstenen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Bloed in de urine

“Een veel voorkomend symptoom van nierstenen is bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd. Het bloed kan rood, roze of bruin zijn en soms zijn de bloedcellen te klein om zonder een microscoop te zien (microscopische hematurie genoemd). Toch kan een gespecialiseerde arts urine testen om te zien of deze bloed bevat en nierstenen diagnosticeren bij een patiënt”, zegt dr. Ingale.

4. Bewolkte of stinkende urine

Gezonde urine is helder en heeft geen penetrante geur. Een persoon met troebele of stinkende urine kan wijzen op een nier- of urineweginfectie. De geur in de urine kan afkomstig zijn van bacteriën die kunnen leiden tot een urineweginfectie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.